Красотата на Пиринските езера – идеи за планински летни преходи

by Marsha Terry
653 Преглеждания

Планината Пирин се простира в Югозападна България, а площта ѝ възлиза на 2585 км. Най- високата ѝ точка е връх Вихрен – 2914м и е вторият най-висок връх в страната ни. От планината извират значително количество къси по размер, но буйни реки и поради планинското си разположение, по продължението им се образуват водопади.

Къде да отседнем през нашата активна семейна почивка?

Какво по- хубаво от място за настаняване близо до планината и далеч от градския шум и суматохата. Чист, свеж въздух, прохладни дни и вечери, тишина и само песните на птиците – всичко това можем да намерим в хотел до Банско, препоръчан от близо 1400 човека – https://balkanjewel.com/.

Езерата в Пирин 

Планинската местност разполага с 176 езера на територията си, от които 35 пресъхват през летния период. Тъй като езерата са много, са разделени в няколко езерни групи:

  • Попови езера;
  • Кременски езера;
  • Брезнишки езера;
  • Бъндеришки езера;
  • Василашки езера;
  • Валявишки езера;
  • Чаирски езера;
  • Влахински езера;
  • Мозговишки циркус и Беклемето
  • Превалски езера;
  • Балшийски езера;
  • Влашки езера.

Най- големите групи езера са Попови и Бъндеришки езера. Попово езеро е с най- голям размер и дълбочина, водите му са бистри, а природата наоколо живописна с невероятните си скални форми. Съществуват дори легенди за езерото, тъй като по средата му има образуван остров. Легендите се отнасят до поп, който се качва в планината, за да изгони властващият тогава бог Перун. В гнева си всемогъщият тласнал попа в реката с идеята да се удави. Когато обаче злощастният потънал, килимявката му изплувала точно на мястото, на което е установен острова.

Бъндеришки езера групата се състои от 16 езера, като не всички имат име. Популярни там са Жабешко, Муратово, рибно езеро, езеро Окото.

Брезнишки езера включват в себе си водни 3 водни басейна на 3 надморски височини – долно, средно и горно. Долното езеро е и най-ниското в Пирин, средното езеро е най- голямо в тази езерна група и горното на 2579м височина е непостоянно, през горещия сезон водите му пресъхват.

Мозговишки циркус и Белемето Близо 35 езера съществуват тук, но по-голямата част от тях поради плитчината си за съжаление се пресушават от високите температури. Около езерата се виждат няколко популярни върха – Каменица, Момин двор и др.

Василашки езера 13 на брой, с едно непостоянно езеро. Изпъкващо в групата със своята дълбочина е Дъговидното езеро, разположено на 2261м надморска височина и площ почти 13 дка.

Планински преходи през горещия сезон

Преходът от хижа Безбог до Попово езеро е благоприятен и удовлетворяващ. Начините за достигане са чрез пешеходен маршрут и по лифт от Добринище. Тук планинарите се наслаждават с часове на невъзмутимо спокойствие и тишина.  Всички пътеки са обозначени с маркировка, а по самият път нагоре има леки и по стръмни за преминаване участъци.

Връх Вихрен също е силно предпочитан за покоряване. Класическият и най-често използван маршрут започва от хижа Вихрен. Теренът за преминаване не е особено лек – има стръмни участъци с голяма степен на опасност. Добра идея е да помислите за по- голямо количество вода, което да носите със себе си, защото има само 2 места, от които можете да пиете, а едното не е особено сигурно.

Начина на живот, забързаното ежедневие, оставането до късно вечер са сигурни неприятели на човешкото здраве. Въпреки тенденциите за здравословно хранене и фитнесите, които посещаваме, разходката в планината винаги е била по-доброто решение. И наградата от това е добро физическо състояние и чувство, че си надминал себе си, че си постигнал нещо, което другите не са успели.

Виж още

error: Content is protected !!