Хотели

Начало Хотели
by Marsha Terry

Девин е се разполага в самия център на средната част на Родопите на 760 метра надморско равнище. Разтоянието от Девин до София е 220 километра, а до Смолян 45. Само на 35 се намира зимният курорт Пампорово. Това му разположение привлича заселници и хора за почивка в Девин от дълбока древност.

Археолози и историци изследвали района говорят за селище съществувало още в тракийско време което е било наричано Диове. След като славяните завладяват Родопите селището било преименувано на славянското Дьовлен, а името Девин градът носи от 1923 година.

За старата история на града свидетелстват и археологическите проучвания правени в него при които в центъра на Девин бива открит средновековен некропол от 13-14 век. Открити са също и стъклени и бронзови гривни и много керамични артефакти оценени като важни находки свидетелстващи за средновековен Девин.

Населението в миналото се е препитавало от скотовъдство и земеделие, като наред с това са развивани и производството на тютюн и други занаяти и култури. Горите с иглолистна растителност в миналото са били изсичани масово.

В съвремието Девин и околностите му извършват голямо хидроенергийно строителство, наред със силно развитото животновъдство, сладководно рибовъдство, картофопроизводство, гъбопроизводство както и много други. Много силно се развива бизнеса със спа хотели Девин.

В близките години Девин се изгражда като изключително привлекателен планински спа курорт. Чистият въздух, романтичните кътчета, хубавите хотели в Девин и големият брой слънчеви дни в годината наред с минералните извори изключително подходящи за спа процедури с лечебно действие и спокойствието на района привличат все повече туристи желаещи да прекарат една релаксираща почивка в Девин.

Още през 1974 година отваря врати балнеоложки комплекс с красива архитектура и модерно обзавежне, където има 2 вида минерална вода, която в съчетание с климатичните особености на местността е изключително подходяща за лечение на хронични дегенеративни ставни заболявания, гинекологични и травматични болести и много други.

За предпочитащите да останат в обстановката на града вратите на много семейни хотели в Девин са отворени за решилите да прекарат почивката си в Девин.

В Девин може да се разгледа градският музей, който съхранява изключителни етнографски и археологически експонати, сред които и много материали за революционното движение и строителство.

Могат да се посетят и представленията на самодейните професионални трупи и състави от областта и цялата страна провеждащи се на сцената на читалището.

По време на почивката си в Девин можете да прекарате часове местностите около града, стигайки до там по асфалтирани пътища водещи Ви директно сред живописните Триградски скали, небезизвестната пещера Дяволското гърло, ждрелото или скалният феномен „Слона“.

error: Content is protected !!