Българското северно черноморие- Болата

Красотата на Българското Северно Черноморие

by Marsha Terry
980 Преглеждания

Посещението на Северното Черноморие, е чудесен начин да се докоснете не само до красотата на морския бряг, но и до невероятните богатства на България. Това е една от най-красивите части на страната, която несъмнено си заслужва да бъде посетена и опозната.

Тук ще ви представим някои от най-добрите места за посещение по българското Северно Черноморие.

Как да стигнете до Северното Черноморие на България?

Има няколко начина да стигнете до северното крайбрежие. Най-удобно би било да пътувате с кола, за да можете да спрете, където пожелаете по пътя. Пътуването с кола е един от най-добрите начини да опознаете страната и да направите свой собствен график.

Ако ще пътувате с автобус или влак, то най-добре да предвидите повече време, тъй като придвижването обикновено става по-бавно. Ако ще тръгвате от София, например, очаквайте да пътувате поне 8 часа с автобус. Влакът до Варна може да отнеме между 8 и 10 часа.

Къде да отседнете на Северното Черноморие на България?

Заложете на апартаменти под наем на северното Черноморие – това може да бъде вашата идеална база за опознаване на Северният бряг на българското  Черно море. Бяла е добро предложение и се намира в близост до град Обзор и на около 60 км от Варна. Нос Калиакра и заливът Болата са на около два часа път с кола. Освен стратегическо местопложение, Бяла може да предложи чудесни условия за спокойна лятна почивка.

Места за посещение по Северното Черноморие

  • Нос Калиакра. Нос Калиакра е дълъг скалист полуостров, който е издаден на около 2 км навътре в морето. Склоновете на носа са високи около 60-70 метра и се спускат право във водата. Вълните около носа са издълбали морски пещери в подножието му. Носът е природен и археологически резерват и една от първите защитени територии в България. Това е единствената местност в страната, която включва защитена морска зона. Нос Калиакра също има много дълга и богата история. Най-ранните селища тук датират от 4 век пр.н.е. По това време районът е бил населен от тракийско племе Тириси, което също е дало първото име на местността – Тирисис. Най-добрият период на Калиакра е втората половина на 14 век, когато е столица на Кравунското (Добруджанско) княжество. Това е и една от последните български области, които попадат под османско владичество. Носът е и мястото, където руско-турската война приключва – най-голямата битка, която Черно море някога е виждало. Крепостта Калиакра е била използвана от траки, римляни, византийци и българи. Богатата история и зашеметяващият пейзаж, превръщат нос Калиакра в едно от най-атрактивните места по Българското Северно Черноморие.
  • Скалистата арка в Тюленово. Едно от най-очарователните и вълнуващи места по нашето Черноморие, е несъмнено скалистата арка в Тюленово. Тюленово е село, което е известно именно с тази арка. За съжаление, подобно на много други села в България, Тюленово е почти безлюдно. Тук има рибарско пристанище и малък плаж. Мястото е  популярно и за къмпинг.
  • Яйлата. Яйлата е археологически резерват, разположен в Северното Черноморие на България. Представлява морска тераса, изолирана от морето от  50-60 метра скали, следващи брега. На територията на резервата има повече от 100 пещери. В миналото те са били използвани като квартири, гробници и църкви. В Яйлата има над 120 гробни съоръжения. Повечето от гробниците са били ограбени в древността, но все още са намерени някои ценни останки – монети, бронзови и железни закопчалки, керамични купи и др. Яйлата също е дом на голямо разнообразие от флора и фауна. Тук гнездят повече от 170 вида птици. 70% от птиците, живеещи в Европа, могат да бъдат наблюдавани в България.
  • Залив Болата. Друго задължително място за посещение от обиколката ви по Северното Черноморие в България трябва да бъде заливът Болата. Заливът е част от защитената зона на нос Калиакра. Намира се близо до село Българево, на 8 км от Каварна. Плажът е доста известен, затова често е претъпкан през летния сезон.

Виж още

error: Content is protected !!