3 места в Стара Загора, които си струва да посетиш

Търсите място, където да се откъснете от рутината на големия град и в същото време да не сте на „края на света“, а отново сред разкоша и лукса на новото време. Стара Загора може да ви предложи от всичко това накуп.

Градът се намира в 209 км. път по шосе и 250 км. път по жп линия от столицата София. За да се стигне до него се минава през Старозагорското поле. До там може да пътува с автомобил, по автобусна или железопътна линия. В източната част на Горнотракийската низина, обграден от Сърнена Средна гора, Манастирските възвишения, Сакар планина, Чирпанските възвишения, Светиилийските възвишения, до река Бедечка, Стара Загора ще изненада и най-големите поклонници на природни красоти. Местоположението й е така привлекателно, че като, че ли този град е помисли за всеки свой гост.

Отсядайки в града или околностите, не пропускайте да посетите заведения Стара Загора виж тук. Те също са подготвили приятни изненади, топло посрещане и чудни гозби.

Регионът на Стара Загора е на 196 м. надморска височина, което обяснява преходно континенталния климат с морски полъх от Средиземно море. Зимата е мека и топла, а лятото умерено и приятно. Всичко това се дължи на чудното разположение до Средна гора, която предпазва от студени североизточни и Северни ветрове.

Дори случайно попаднали на това място, има забележителности, които не бива да пропускате. Такива са:

Берекетска селищна могила – разполага се в западната част на квартал Кольо Ганчев. Представлява голямо праисторическо поселение. Могилата достига 17 метра височина и диаметър от 250 метра. Селището се е появило на десния бряг на Берекетската река и до Сърнена гора.

Една от забележителностите в Списъка на 100-те национални туристически обекта е Музей „Неолитни жилища“. Двете Неолитни селища съществуват от шесто хилядолетие пр. Хр. И до днес са запазените в отлично състояние. В тях са намерени керамични съдове, а днес в музея се показва експозиция, която е постоянно изложена и се нарича: “Праисторическото изкуство в Старозагорско”. Тя пази уникални по рода си експонати от различни епохи.

http://rezervaciq.com/стара-загора/хотели

Ако сте изгладнели от разходката из музея, винаги може да посетите някое от заведения Стара Загора, да починете и да продължите към форум на античния град от римско време – Августа Траяна. Това място представлява археологически обект. Разполага се отново в централната част от Стара Загора, където е и самият площад с амфитеатрален аудиториум. На това място гостите ще зърнат отдалеч старите крепостни стени, останали от някогашния средновековен град, южната фасада от терми, порти и кули, както и западния вход на Августа Траяна. Градът датира от III век и има площ 7 дка. В наши дни е издигната трибуна за зрители, която служи за организиране на най-различни мероприятия. В случай, че се провежда такова, не го пропускалите. Спомените от подобно изживяване ще са трайни и силни. Отседнете в заведения Стара Загора, за да запечатите цялата картина от преживяното. Ресторанти, хотели, кафенета и пицарии, работят за комфорта на клиентите.