Хотели

Девин е се разполага в самия център на средната част на Родопите на 760 метра надморско равнище. Разтоянието от Девин до София е 220 километра, а до Смолян 45. Само на 35 се намира зимният курорт Пампорово. Това му разположение привлича заселници и хора за почивка в Девин от дълбока древност.

Археолози и историци изследвали района говорят за селище съществувало още в тракийско време което е било наричано Диове. След като славяните завладяват Родопите селището било преименувано на славянското Дьовлен, а името Девин градът носи от 1923 година.

За старата история на града свидетелстват и археологическите проучвания правени в него при които в центъра на Девин бива открит средновековен некропол от 13-14 век. Открити са също и стъклени и бронзови гривни и много керамични артефакти оценени като важни находки свидетелстващи за средновековен Девин.

Населението в миналото се е препитавало от скотовъдство и земеделие, като наред с това са развивани и производството на тютюн и други занаяти и култури. Горите с иглолистна растителност в миналото са били изсичани масово.

В съвремието Девин и околностите му извършват голямо хидроенергийно строителство, наред със силно развитото животновъдство, сладководно рибовъдство, картофопроизводство, гъбопроизводство както и много други. Много силно се развива бизнеса със спа хотели Девин.

В близките години Девин се изгражда като изключително привлекателен планински спа курорт. Чистият въздух, романтичните кътчета, хубавите хотели в Девин и големият брой слънчеви дни в годината наред с минералните извори изключително подходящи за спа процедури с лечебно действие и спокойствието на района привличат все повече туристи желаещи да прекарат една релаксираща почивка в Девин.

Още през 1974 година отваря врати балнеоложки комплекс с красива архитектура и модерно обзавежне, където има 2 вида минерална вода, която в съчетание с климатичните особености на местността е изключително подходяща за лечение на хронични дегенеративни ставни заболявания, гинекологични и травматични болести и много други.

За предпочитащите да останат в обстановката на града вратите на много семейни хотели в Девин са отворени за решилите да прекарат почивката си в Девин.

В Девин може да се разгледа градският музей, който съхранява изключителни етнографски и археологически експонати, сред които и много материали за революционното движение и строителство.

Могат да се посетят и представленията на самодейните професионални трупи и състави от областта и цялата страна провеждащи се на сцената на читалището.

По време на почивката си в Девин можете да прекарате часове местностите около града, стигайки до там по асфалтирани пътища водещи Ви директно сред живописните Триградски скали, небезизвестната пещера Дяволското гърло, ждрелото или скалният феномен „Слона“.