Открийте красотите на град Елена

Град Елена се намира на 45км от Велико Търново. Малкото китно градче, разположено в Еленския Балкан, предлага една отморяваща и изпълнена с положителни емоции почивка. Разнообразните хотели и къщи за гости в Елена осигуряват всички удобства на своите посетители. Градът е малък, но красивата му природа и забележителности привличат целогодишно туристи от цялата страна.
Елена ще Ви впечатли със старинната си архитектура. „Петте Разсукани къщи“ омайват всеки, които ги зърне. Те са построени от заможен еленски гражданин – хаджи Димитър Разсуканов през 18-19 век. Всяка от тях е уникална и една с друга не си приличат, но фасадата е свързана с тази на съседните.
В центъра на Елена се издига Часовниковата кула, строена през 1812г. Тя е гордостта на местните жители, тъй като е една от първите построени в страната.

Тук се намира и първото класно училище, наречено Даскаловницата, което отваря врати през 1844г. То е известно като първото учебно заведение за подготовка на учителски кадри кадри. Църквата „Свети Никола”, която е най-старата в околността, се намира в учителския двор. Храмът е построен през 16 век. Впечатлителна е вътрешната й украса. Има интересни стенописи и иконостас. Два века по-късно до него построяват още една църква – „Успение на Пресвета Богородица“, който до Освобождението е най-големият в северната част на страната.
Един от най-интересните национално културно-исторически паметници е Попниколовата къща. Тя е превърната в Музей на палеонтологията. Може да се види богата колекция на минерали и вкаменелости, намерени в града и околността.
Град Елена е отлично място за екотуризъм. Красивата природа винаги е привличала почитателите на разходките и свежия въздух. А тук това е изобилие. Еленския балкан предлага множество възможности за отдих и почивка. Тук има хиляди пътеки, които чакат да бъдат открити. Сред вековни дървета и просторни поляни има скътани малки язовири с възможност за риболов.
Елена е място, което пленява с чистата си и неподправена красота. Тук човек се чувства щастлив и отпочинал. Невероятната атмосфера, която строи от всяка уличка и къща ни зарежда с положителна енергия. Тук може да избягаш от тежкото ежедневие и да си подариш една изпълнена със спокойствие и тишина почивка. Хотелите и къщите за гости в Елена с радост ще поглезят всеки гост. Тук всеки се чувства добре дошъл и си тръгва с усещане на лекота и радост.