Старинната църква Света Троица (Банско)

Банско е един от основните български зимни курорти. Тук се стичат хиляди посетители целогодишно. Многобройните хотели в Банско предлагат отлични условия за почивка и забавления. И лятото и зимата туристите имат какво да правят и видят. През зимата ски-пистите са препълнени, а през  другото време е подходящо за разходки и посещения на забележителности. Банско е град с богата история и много паметници на културата.

Известен историческо- културен паметник е църквата „Света Троица“. Тя е построена на мястото на стара църква от 16век. Наново е изградена през 1835г., в трудните времена на османското робство, когато българските храмове е трябвало да бъдат малки и незабележими, без камбани и кубета. След повече от половин век, едва след Освобождението, към нея е пристроена 30-метрова камбанария и часовник.

Както и много други църкви и тази е построена със средствата на дарители. Много българи се включват без да се посочва изрично колко са дарили. Имота, на който е построена е принадлежал на кмета на Банско Лазар Герман , наричан Дядо Лазко. Този заможен българин помогнал с построяването на храма и с получаването на разрешение от турското началство. Построяването на храма, украсата отвън и отвътре, камбаната и часовника са дело изцяло на местни майстори.

„Света Троица“ в Банско се счита за най-голямата православна църква на Балканския полуостров. Тя се състои от два етажа с балкони и с партер. В църквата влиза достатъчно светлина през многобройните сводести прозорци. Има възможност за влизане през три големи врати. В храма има и женски отделения. Дървеният таванът предизвиква изключителен интерес. Майсторът Велян Огнев от Дебърската школа го превръща в прекрасно небе, обсипано със звезди, облаци и ангели. Иконите на иконостаса да дело на Димитър и Симеон Малерови. Прецизна дърворезба украсява разпятието на Христос, което е поставено над олтара. Иконостасът е със прекрасен златен обков, цялата църква е украсена с уникална дърворезба. За съжаление стенописите са в лошо състояние и се нуждаят от реставриране. Въпреки това, църквата може да се посещава всеки ден и да се запали свещ. Тя е един символ на българската борба за самостоятелна църква и свобода.

Разположена е в центъра на Банско и няма как да я подминете, когато се разхождате из градчето. Поспрете за малко, разгледайте я и запалете свещ.