Загадъчната сила на Рупите

Рупите е защитена местност близо до Петрич и Сандански, разположена на десния бряг на река Струма и в подножието на хълма Кожух. Носи името на село Рупите, в чието землище се намира. Тя крие мистични тайни и омайва със своята красота. Това е било любимото място на Баба Ванга, за него казва, че е заредено с енергия и че черпи сила от него. Рупите заедно с храм-паметника, който е изграден от Ванга са част от Стоте национални туристически обекта. Храмът е построен на мястото на стара църква, близо до нейната къща, където прекарва последните години от живота си. Ванга е погребана в двора на къщата си като така остава близо до хората и може да им помага.

Хиляди хора идват тук, за да изплачат своята болка, да намерят решение на проблемите си, да се излекуват. Местността е известна с лечебната си сила.

Местността е известна с минералните си извори, които има лековити свойства. В миналото хълма Кожух е бил действащ вулкан и от магмените скали, които са се образували започнали да извират топли минерални води.

Днес Рупите привлича все повече посетители, решили просто да се разходят из природата, да подишат чист въздух или да потърсят утеха и надежда, лек за болестта си.