Забележителности

Град Девин е се разполага амфитеатрално на 760 метра надморска височина. В района се произвежда екологично чиста електроенергия от възобновяеми източници.

От древни времена местността е населена като за това свидетелстват множество артефакти и изследвания на учени в района. В пещерата при село Ягодина са открити артефакти говорещи за населението на местността от края на новокаменната епоха, които могат да бъдат проследени през всички периоди до Средновековието. Интересни артефакти са открити в тази пещера като ръчно изработените съдове с биконична форма. От този тип съдове са открити паници, съдове-хранилища, купи, вазовидни съдове, чаши окрасени с орнаменти от разноцветна охра комбинирана с графит. Рисунките върху тези съдове са главно широки ленти, комбинации от тънки и широки ленти, спираломеандъри и вписани триъгълници.

Местността на днешен Девин е бил населен от племена траки още от 13 век преди новата ера до късната античност около 4 век от новата ера. Най-често срещаните археологически паметници на тази култура са многобройните тракийски селища, могили и крепости като Борино, Триград, Ягодина, Грохотно, Стойките, Върбово, Девин и други.

В района на Девин се намират и голям брой селища на траките от 13 век преди новата ера изградени върху голи скали.

Местността е изключително интересна със своите природни забележителности ждрела, скални образувания, пещери и резервати. Местността на Девин може да се хвали с богатото си историческо наследство, за което свидетелстват множеството тракийски могили, крепостни некрополи и останки от селища. До днес са запазени руините на крепостите Градището, Девин, Трулата и Беаднос, а Кемеровият мост се различава от тях с римската си архитектура и датирането му от римски времена. Той е направен от хоросанова спойка за основа и е бил част от римския път носещ името Филипи. Музикалното културно наследство включва и народни обичаи както и остатъци в бита на населението по тези места. Интерес предизвикват традиционните китеници, губери, чанове, халища, килими и дърворезба правени в Девин и околностите.

Градът има изключително добре развит туризъм и разплага със спа хотели с различни услуги и разположение в града. Хотелите в Девин са захранвани от различни извори на минерална вода от града и околността.