Детската железница в Кърджали

Кога последно сте били в района на град Кърджали? Туризма тук пред последните години се развива с много бързо темпове. Много туристи избират именно града или някой хотел с басейн до язовир Кърджали, за да организират планинската си почивка.
Хотели не лисват и в Кърджали, като почти всички са в много добро състояние и предлагат нощувки в уютна атмосфера на добра цена. Но все пак голяма част от посетителите предпочитат по – голяма близост с природата и запазват нощувки в къщи за гости, вили или хотели с басейн в Главатарци.
Където и да си харесате място за настаняване непременно трябва да разгледате Кърджали. Той е областен град и предлага голям брой интересни забележителности. Една от тях е детската железница.
Колко от вас знаят, че тя е първата в България и е пусната в експлоатация още през септември 1962 година. До края на 90-те години, когато спира на нея са се качвали и забавлявали голям брой деца. Добрата новина е, че през 2006 година тя отново заработва след обстойно реновиране. Ремонтирани са не само вагоните, но и релсите по които се движи.
Общата дължина на маршрута на железницата е около 1 километър и половина, като тя преминава през тунелчета и мостчета. Минава и покрай пейките в парка, на който винаги седят хора. Така малките пътници има на кого да помахат щастливо, докато се возят.
Добра новина за всички родители е, че освен деца на нея могат да се качват и възрастни. Имаме данни според който до края на 2-14 година, билетчето е струвало 1 левче, без значение от възрастта, а за да е възможна обиколка са били необходими поне 10 пътници.
Определено ако сте тръгнали с децата си трябва да посетите детската железница и да ги зарадвате с едно кратко пътешествие из парк Простор в Кърджали.